FC Groningen op oorlogssterkte richting Utrecht om uiteindelijk Europa te bestormen

FC Groningen speelt morgenavond om 18:45 op bezoek bij FC Utrecht de halve finales van de play-offs om Europees voetbal. De winnaar van de play-offs zal uiteindelijk instromen in de 2e voorronde van de nieuwe ‘UEFA Conference league’.

Fitheid 

Trainer Danny Buijs vertelde in aanloop naar het duel te beschikken over een grotendeels fitte ploeg: ‘Buiten Schreck en Dammers lijkt iedereen fit. Alleen Gabriel Gudmundsson is een twijfelgeval. Het is afwachten of hij minuten kan maken, we hebben nog een training te gaan.’

De favoriet

Een duidelijke favoriet is er niet aan te wijzen volgens Buijs: ‘Op voorhand is Utrecht wellicht licht de favoriet aangezien zij aan het begin van het seizoen hoger ingeschat werden, daarnaast zijn zij de nummer zes en spelen zij thuis. De verschillen zijn echter minimaal en dat mogen wij morgen laten zien.’

De krachten van beide ploegen

‘Utrecht is een volwassen ploeg en ontzettend gevaarlijk in de omschakeling. Zij geven je het gevoel dat je mag voetballen, maar veroveren dan bepaalde ballen en zijn dan heel snel met bijvoorbeeld Gyrano Kerk. Het is een ervaren, allround ploeg.’; zo sprak Buijs over de kracht van de Domstedelingen. De kracht van FC Groningen ligt in het karakter van het elftal: ‘Ploegen vinden ons een hele vervelende ploeg om tegen te spelen, een klote ploegje. Hopelijk kunnen wij het ze morgen moeilijk maken met onze individuele krachten voorop, bijvoorbeeld van Robben en Da Cruz’; aldus de oefenmeester over zijn eigen manschappen.

Het strijdplan

De kans lijkt groot dat FC Groningen aantreedt in een zelfde formatie als in de succesvolle wedstrijd tegen FC Emmen. De vermoedelijke opstelling: Padt, Dankerlui, Te Wierik, Itakura, Van Hintum; Lundqvist, Matusiwa; Robben, El Messaoudi, El Hankouri; Da Cruz 

Mocht FC Groningen het schoppen tot de finale van de play-offs, zal het moeten spelen tegen Feyenoord of Sparta Rotterdam die onderling later morgenavond tegen elkaar de andere halve finale spelen. Mocht Sparta doorgaan zou FC Groningen – Sparta op zaterdagavond om 20:00 gespeeld worden. Een mogelijke finale tussen Feyenoord – FC Groningen zal op een ander moment gespeeld worden wegens het in Rotterdam gehouden Eurovisie Songfestival.

Echter zal FC Groningen eerst zelf moeten afrekenen met FC Utrecht. Dat gebeurt dan morgenavond om 18:45 in Stadion de Galgenwaard.