Stanley Menzo werd ’tot op het bot vernederd’ door racisme in Oosterparkstadion

nieuws
Foto: Instagram Stanley Menzo (@stanleymenzo)

In het boek Menzo – het gevecht onder de lat stelt Stanley Menzo (Oranje, PSV en Ajax) dat het stelselmatige racisme tijdens zijn carrière voornamelijk naar voren kwam bij uitwedstrijden tegen FC Groningen. In een interview met Het Parool vertelt de voormalig doelman en coachMenzo dat hij nachtenlang wakker lag na de wedstrijden.

Menzo laat in de krant optekenen dat hij ‘elk jaar vijftien bananen naar zijn hoofd kreeg geslingerd’ in Groningen. Acties waardoor de media nu op z’n kop zouden staan, zo stelt de oud-doelman en coach. “Ik moest zelf door het strafschopgebied om ze op te ruimen”, aldus Menzo.

De doelman stelt dat de wedstrijden in Groningen hem wezenlijk hebben veranderd, omdat de racistische acties hem ’tot op het bot vernederden’ en hem achterdochtig maakten.

Hoewel Groningen er boven uitsteekt voor Menzo, was het racisme tijdens zijn carrière wijdverbreid. Ook bij andere clubs maakte ‘de helft van het stadion oerwoudgeluiden’. “Geen scheidsrechter greep in, geen medespeler vroeg ernaar”, laat Menzo optekenen.