RUG geschokt door lastercampagne tegen docent Léonie de Jonge

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

De Rijksuniversiteit Groningen stelt geschokt te zijn door een lastercampagne, die sinds afgelopen zondag gaande zou zijn tegen assistent-professor Léonie de Jonge. De RUG-docent was één van de sprekers in het VPRO-programma Medialogica, in een uitzending over ‘extreme meningen’ in de media.

Het optreden van Léonie de Jonge werd opgepikt door leden van het radicaal-rechtse platform Vizier op Links. Dit platform kwam eerder in opspraak, omdat leden meewerken aan ‘doxing’. Daarbij worden persoonlijke gegevens gedeeld van wetenschappers, activisten, opiniemakers en politici die het platform als links beschouwt.

Hoewel De Jonge en de universiteit niet willen ingaan op de precieze aard van de lastercampagne, beschrijft de docent het als een ‘extreemrechtse lastercampagne, die is uitgemond in intimidatie, belediging en pesterijen’.

“Het CvB verwerpt deze grove inbreuk op de academische vrijheid”, zo stelt de Rijksuniversiteit. “We staan achter onze medewerkers en ondersteunen hen volledig. Ook de Young Academy Groningen zegt achter hun lid te staan: “Wij veroordelen intimidatie en pesterijen van onderzoekers ten strengste en staan vastberaden aan de zijde van iedereen die daarvan het doelwit is.”

 

Deel dit artikel: