Luchthaven: ‘Binnen vijf jaar eerste elektrische passagiersvluchten vanaf Eelde’

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en Groningen Airport Eelde gaan een proef uitvoeren met elektrisch vliegen. De luchthavens verwachten dat de eerste elektrische passagiersvluchten tussen luchthavens in Nederland binnen vijf jaar kunnen worden uitgevoerd.

Het streven van de luchthavens is om, binnen Nederland, te experimenteren met vliegtuigen met 4- tot 9 zitplaatsen.  De testresultaten worden gebruikt voor onderzoek naar het uitvoeren van lijndienstvluchten met elektrische vliegtuigen binnen Europa.

“We hebben de ambitie om de luchthaven te verduurzamen. Deze samenwerking sluit hier perfect bij aan”, vertelt Meiltje de Groot, CEO van Groningen Airport Eelde.  “In Noord- Nederland hebben we veel kennis en initiatieven op het gebied van waterstoftechnologie. Groningen Airport Eelde gaat zich daarom bezig houden met de potentie van elektrisch vliegen op groene waterstof.”

Woensdag werd al bekend gemaakt dat het bedrijf PEN EM zich heeft gevestigd op de noordelijke luchthaven, een bedrijf wat een eigen luchtvaartmaatschappij wil opzetten voor elektrische vluchten.