Kabinet stopt vaccinatie met AstraZeneca voor mensen onder de zestig jaar

nieuws
Foto: Rwendland via Wikimedia Commons (CC 4.0 SA)

Het coronavaccin van AstraZeneca wordt vanaf nu niet meer gebruikt bij mensen onder de zestig jaar. Dat besluit heeft minister Hugo de Jonge donderdagavond genomen, op advies van de Gezondheidsraad.

De NOS meldt dat De Jonge verwacht dat het besluit geen grote gevolgen gaat hebben voor de vaccinatiestrategie. Mensen die al een keer met het vaccin zijn geprikt, kunnen hun tweede vaccinatie nog wel krijgen.

Aanleiding voor het spoedadvies zijn de acht meldingen over vrouwen die, na inenting met het AstraZeneca-vaccin, een zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes hebben gekregen. Eerder deze week werd de vaccinatie met het middel al stilgelegd. Eerder op de donderdag werd bekend dat deze pauze zeker tot en met vrijdag zou duren.

Er gaat daarmee een streep door 9.000 vaccinaties. Daarvan worden 1.500 vaccinaties op een later moment opnieuw ingepland. Deze groep van in te enten personen bestaat uit mensen ouder dan zestig jaar. Hun afspraak wordt verplaatst, omdat er op deze manier geen vaccins worden verspild.

Deel dit artikel: