Groningse goede doelen getroffen door coronacrisis

Ook goede doelen worden in de portemonnee geraakt door de coronacrisis. De kleinere goede doelen, waarvan ook in Groningen een aantal zit, verliezen gemiddeld dertien procent aan inkomsten. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau Fondsenwerving en de Radboud Universiteit.

Oekraïne

Stichting Munkacs, gevestigd in Hoogkerk, verloor in 2020 zelfs ruim de helft van de inkomsten ten opzichte van 2019. ‘We haalden elk jaar wel 5000 euro binnen. Als het nu 1000 tot 2500 euro is, dan zijn we al heel blij,’ zegt bestuurslid Harry van der Laan.

Het geld dat Stichting Munkacs ophaalt is bedoeld voor hulp in een zigeunerkamp in Oekraïne. Daar worden bijvoorbeeld jeugdkampen georganiseerd om de bewoners uit hun sociale isolement te halen.

Minder zorgen in het ziekenhuisbed

Ook Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis merkte het effect van de coronacrisis. Het goede doel realiseert voorzieningen voor patiënten in en rond het Martini Ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld Muziek Aan Bed. ‘Musici spelen aan het bed van de patiënt om even minder zorgen te hebben,’ vertelt Laura de Vries van de stichting.

Ongeveer drie jaar geleden is Vrienden van het Martini Ziekenhuis opgericht. Voor corona ontving ze ongeveer ’70 tot 80 duizend euro’ aan steun, in geld en in natura. Door corona stagneerde de groei die ze in korte tijd realiseerde.