Evaluatieonderzoek: ‘Toukomstpanel is geslaagd democratisch experiment’

nieuws
Foto: Nationaal Programma Groningen

Uit het eerste deel van het evaluatieonderzoek van de RUG en de Hanzehogeschool blijkt dat het Toukomstpanel tot dusver een geslaagd democratisch experiment is. Dat stelt het Nationaal Programma Groningen vrijdagochtend.

De Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool onderzochten, onder leiding van onderzoekers Bettina Bock en Hiska Ubels, het functioneren van het Toukomstpanel. Volgens de onderzoekers was het panel was gevarieerd qua woonplaats, leeftijd en beroep van de leden.

Ook prijzen de onderzoekers de deelnemers van het panel voor hun ‘gedragen advies’, belangeloze inzet en
groot verantwoordelijkheidsgevoel. “De panelleden maakten gebruik van de informatie die zij kregen van experts, maar verweerden zich ook tegen te veel beïnvloeding van hen”, zo schrijft het NPG, naar aanleiding van het onderzoek.

Ook adviezen

De onderzoekers komen nog wel met een aantal adviezen. Zo waren de panelleden bijvoorbeeld liever eerder bij Toukomst betrokken geweest. Ook zijn er zorgen bij panelleden en bestuurders over de ontvangst van het advies door gemeenteraden en Provinciale Staten en de implementatie van de projecten.

Deze zomer eerste projecten

De eerste Toukomstprojecten starten na de zomer van 2021. Na de zomer, als Provinciale Staten een besluit hebben genomen over het advies, volgt het laatste deel van de evaluatie.