Zorgen bij RUG-directeuren over wantrouwen en achterdocht tegen Chinezen

nieuws

Bij de Faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen komen steeds vaker signalen binnen van Chinese studenten en medewerkers over gevoelens van wantrouwen en achterdocht. In een open brief in de UKrant stellen vijf wetenschappelijk directeuren van de faculteit dat dit komt door berichtgeving over Chinese spionage aan Nederlandse universiteiten.

Begin februari brachten AIVD, MIVD en NCTV het Dreigingsbeeld Statelijke Actoren naar buiten, waarin wordt gewaarschuwd dat de Chinese overheid mogelijk onderwijspersoneel en studenten inzet voor spionage.

“Onze directe collega’s en studenten, mensen die zich dagelijks samen met ons inzetten om van het onderwijs en onderzoek op de RUG een succes te maken, voelen zich hierdoor zonder enige vorm van individueel bewijs in diskrediet gebracht”, zo schrijven de hoogleraren. “De noodzakelijke, bredere discussie over samenwerking met China mag niet leiden tot stigmatisering en uitsluiting van een specifieke groep mensen binnen onze gemeenschap.”