UMCG zet stamceltransplantatie in tegen droge mond na bestraling

nieuws
Foto: YuddiW via Wikimedia Commons (CC 4.0 SA)

Het UMCG gaat kankerpatiënten die last hebben van een droge mond door een bestraling, behandelen met een transplantatie van speekselklierstamcellen. Dat maakte het ziekenhuis donderdag bekend.

Bij 40 procent van de patiënten die bestraald worden in het hoofd-halsgebied, werken de speekselklieren niet goed meer na de behandeling en hebben ze continu last van een droge mond. Dat betekent dat ze problemen hebben met kauwen, slikken en praten. Ook wordt het gebit aangetast door het gebrek aan speeksel.

Experimenten met muizen toonden aan dat de behandeling aanslaat en dat de speekselklieren weer aangroeiden. Ook als de muizen werden behandeld met van mensen afkomstige speekselklierstamcellen. Inmiddels is de methode veilig en geschikt gemaakt voor klinisch gebruik bij mensen.

Naar verwachting zal de eerste geselecteerde groep patiënten deze zomer behandeld worden. De patiënten die hier voor in aanmerking komen, zijn de eerste in Nederland en waarschijnlijk wereldwijd de eerste patiënten die deze behandeling krijgen.