Zorgen supportersvereniging FC Groningen over arbeiders WK Qatar

De kwalificatie voor het WK Voetbal in Qatar van 2022 staat op het punt van beginnen. Tegelijkertijd groeit de aandacht voor de misstanden rondom de bouw van de verschillende stadions. De supportersvereniging van FC Groningen roept daarom leden en andere mensen op om een petitie te tekenen voor meer aandacht voor de arbeiders in Qatar.

De oproep volgt in samenspraak met Amnesty International, de opsteller van de petitie. Er is niet voor gekozen op te roepen tot een boycot. “Door de internationale aandacht zijn de omstandigheden juist ietsje beter geworden, en door niet te gaan los je het probleem niet op maar wordt die vooruitgang misschien wel weer teruggetrokken,” vertelt John de Jonge, voorzitter van de supportersvereniging

Onlangs stond in de Engelse krant The Guardian dat er al meer dan 6500 arbeiders zijn omgekomen door de erbarmelijke omstandigheden waarin zij in Qatar moeten werken. John denkt niet dat de FIFA zal buigen door het Groningse initiatief: “Nee, ik denk niet dat ze daarvan onder de indruk zijn, maar het gaat er juist om dat je met zijn allen een geluid laat horen. Alle kleine beetjes helpen dan, dus ook dat van ons.”

Volgens John is het uiteindelijk aan wereldvoetbalbond FIFA om daadwerkelijk een verschil te maken: “Zij zijn de organisator van dit toernooi, zij hebben de macht, dus uiteindelijk moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen en betere omstandigheden eisen.”