RUG waarschuwt voor privacy bij gebruik Google-diensten in online onderwijs

nieuws
Foto: Cottonbro via Pexels

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hogeschool van Amsterdam vinden dat het gebruik van verschillende Google-diensten in het online onderwijs voor privacyrisico’s zorgt. Dat schrijft minister Ingrid van Engelshoven maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de onderzoekers kunnen onderwijsinstellingen die gebruikmaken van Google Workspace for Education, een softwarepakket waarin onder andere het digitale klaslokaal Classroom en videobeldienst Meet zijn opgenomen, geen grip houden op wat er met de metadata van de gebruikers gebeurt.

Google wil deze zogenaamde ‘data-over-data’, waarin onder andere persoongegevens zijn opgenomen, zelf controleren. Wel stelt het bedrijf in gesprek te willen gaan met de Nederlandse overheid om de privacyzorgen weg te nemen.

De minister en vertegenwoordigers van Nederlandse onderwijsinstellingen hebben de Autoriteit Persoonsgegevens om advies gevraagd. Stoppen met het gebruik van de software hoeft echter niet.