Onderzoek UMCG: Aantal verpleeghuismedewerkers met burn-out neemt toe

Volgens het UMCG heeft één op de drie verpleeghuismedewerkers, die voor bewoners met Covid-19 zorgen, last van burn-out klachten. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van het ziekenhuis en het LUMC onder 1.700 mensen.

Het aantal verpleeghuismedewerkers met een burn-out is gedurende de coronapandemie flink toegenomen. Ook het ziekteverzuim onder verpleeghuismedewerkers neemt toe. Bij medewerkers zonder direct contact met besmette bewoners liggen deze percentages lager.

“Energievreters zoals een hoge werkdruk, aangrijpende emotionele situaties en het moeten nemen van moeilijke beslissingen geven extra belasting en werkstress”, zegt hoofdonderzoeker Sarah Janus van het UMCG. “Deze kunnen uiteindelijk resulteren in mentale gezondheidsproblemen. Energievreters zijn te compenseren met energiegevers, zoals een goede werksfeer en goede samenwerking- en steun vanuit leidinggevenden en collega’s.”

Deel dit artikel: