“Leuk dat ze zeggen dat er fysiek onderwijs mogelijk wordt, maar dat zeiden ze een maand geleden ook”

nieuws
Foto: Anneloes Struik

Studenten in het hoger onderwijs kunnen mogelijk vanaf 26 april weer één dag per week fysiek onderwijs krijgen. De Groninger Studentenbond, GSb, reageert sceptisch.

“Ik heb zojuist de persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge gezien”, vertelt Marinus Jongman van de GSb. “Precies dezelfde belofte deden ze een maand geleden ook. Het hoger onderwijs alsook de terrassen zouden vanaf begin april weer open kunnen. Inmiddels is het dus verschoven naar eind april. Ik moet nog gaan zien of men het nu waar kan gaan maken.” Op de vraag of Jongman er weinig fiducie in heeft: “Je ziet de huidige besmettingscijfers die de verkeerde kant op bewegen, we kennen de beloftes die eerder gedaan zijn. We kennen de verhalen van de bibliotheken die als ontmoetingsplaats zouden dienen voor jongeren, wat er nooit gekomen is. De sneltesten die niet opschieten. Ik weet het niet. Ik ben echt sceptisch.”

Einde van het studiejaar nadert
Toch denkt Jongman dat de gemiddelde student een positief gevoel heeft overgehouden aan de persconferentie. “Ik denk dat nu in deze fase elk perspectief dat geboden wordt waarde heeft. Er wordt een datum genoemd waar men naar toe kan leven. Maar ik sta er dubbel in, omdat er al eens vaker dingen beloofd zijn die men ook niet na kwam. En je zult zien dat als de besmettingscijfers nog verder op gaan lopen, ook eind-april niet gehaald wordt waardoor het verder naar achteren wordt geschoven. Het einde van het studiejaar begint dan al te naderen.”

“Bied perspectief”
“Wat ik ook gemist heb is het bieden van perspectief op de langere termijn. Had bijvoorbeeld gezegd dat vanaf september alles weer mogelijk is. Maar daar heb ik niks over gehoord.” Jongman is wel blij met het besluit rond de avondklok. “Ik heb begrepen dat de avondklok vanaf volgende week om 22.00 uur in gaat. Dat noem ik een positieve ontwikkeling die ademruimte biedt.”