Forum Groningen vanaf volgende week open voor jongeren

Het Forum Groningen gaat vanaf volgende week open voor jongeren. Daar kunnen ze onder andere studieplekken reserveren.

Dat antwoordde het college woensdag op vragen van GroenLinks, de ChristenUnie en Student en Stad. Twee weken geleden werd de opening al toegezegd, maar tot nu toe is het Forum toch dicht gebleven. Dinsdag bleek bij de persconferentie van het kabinet dat de coronamaatregelen verlengd zijn tot in ieder geval 20 april, en daarom vinden de partijen het extra belangrijk dat jongeren wel gebruik kunnen maken van het Forum. Ze zijn dan ook blij dat dit vanaf volgende week kan. “We zien dat we naast een coronacrisis ook met een welzijnscrisis te maken hebben,” zegt raadslid Nick Nieuwenhuijsen van GroenLinks. “Met name bij jongeren zien we dat het mentale welzijn echt naar beneden gaat. Voor mijn andere werk spreek ik veel studenten en ik zie dat depressies toenemen, en zelfs zelfdodingsneigingen. Dat is heel heftig, en dat gebeurt gewoon hier. Dat zijn niet alleen studenten, maar ook jongeren die geen veilig thuis hebben of misschien werkloos geworden zijn, maar wel even naar buiten willen. Daarom is het heel mooi dat het Forum open gaat. Het is ook een belangrijk symbool om te laten zien dat we jongeren serieus nemen.”

Steven Bosch, fractievoorzitter van Student en Stad, is het met hem eens. “Ik hoor steeds meer verhalen van mensen die het studeren opgeven, die last hebben van concentratieverlies. Het is zwaar om geen sociale contacten te hebben en alleen maar opgesloten te zitten in je kamer. Daarvoor is het zeker nodig.”

In totaal zijn er in het Forum Groningen en gebouwen van de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool ruim 1000 plekken beschikbaar voor studenten. De partijen denken niet dat dit genoeg is. “Ik denk dat we zo snel mogelijk moeten opschalen en moeten kijken naar wat wel mogelijk is om de mentale gezondheid in ogenschouw te houden. Alle kleine beetjes helpen. We gaan kijken of er meer plekken beschikbaar kunnen komen,” zegt Bosch. “Je moet beseffen dat jonge mensen die daar op 1,5 meter van elkaar kunnen studeren, eigenlijk helemaal niet met elkaar in contact komen. Je kan ook een check doen en je doet het alleen maar voor kwetsbare studenten: dan is het prima mogelijk om die extra plekken te openen.”