Vanaf dinsdagmiddag vaarverbod op Groningse wateren buiten beroepsvaart

nieuws
Foto: Rutger Loer

De provincie Groningen stelt vanaf aanstaande dinsdag een vaarverbod in voor alle vaarwegen, met uitzondering van de beroepsvaarwegen. De vaarwegen worden vanaf 15.30 uur afgesloten om een mooie ijslaag te laten groeien en om schade aan oevers en kades te voorkomen.

Zolang er ijs ligt mag er niet gevaren worden op het Noord-Willemskanaal, het Reitdiep Zuid (vanaf de Dorkwerdersluis), het Reitdiep Noord (vanaf Platvoetbrug tot Reitdiepbrug) de hoofdgeul in het Zuidlaardermeer, het Oldambtmeer, De Noord en Zuidzijde van De Groeve, de Jan Brons sluis en de Slochtersluis.

Beroepsvaarwegen wel bevaarbaar

Op het Winschoterdiep, de Rensel, het AG Wildervanckkanaal, het Aduarderdiep (tot en met de Suikerbrug Hoendiep), Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal mag nog wel worden gevaren. Het Lauwersmeer en de sluis bij Lauwersoog blijven voorlopig geopend voor de scheepvaart.

Met een vaarverbod komen de overheden en waterschappen niet alleen schaatsliefhebbers tegemoet, zo stelt de provincie. Schepen die het ijs kapot varen kunnen schade aanbrengen aan oevers, kades, steigers en andere boten.