Smartshop-eigenaar vrijgesproken van witwassen met bitcoinautomaat

nieuws

De rechtbank in Groningen heeft een 31-jarige man uit Groningen vrijgesproken van het witwassen van crimineel geld, door middel van een zogenaamde ‘bitcoin-ATM’. De rechter deed dinsdag uitspraak in de zaak.

De Officier van Justitie eiste een celstraf van zes maanden tegen de man, plus een taakstraf van 80 uur. De verdediging van de man vond dat zijn cliënt niet ontvankelijk was in de zaak, maar dat wees de rechtbank van tafel. De rechter vond wel dat er te weinig bewijs was voor een veroordeling van de smartshop-eigenaar.

‘Bitcoin-flappentap’

Tussen begin 2018 en begin 2019 had de man een bitcoin ATM machine in zijn smartshop staan, waarmee digitale valuta zoals Bitcoin, Ether en Litecoin konden worden verhandeld. Klanten betaalden een commissie van vijf procent aan de uitbater van de ATM, een man uit Amsterdam.

Undercoveragente

De kwestie kwam echter op de radar van het Openbaar Ministerie, nadat een undercoveragente een bezoek had gebracht aan de winkel om het apparaat te gebruiken. Bij verhandeling van bedragen boven de duizend euro moest een ID-check plaatsvinden, maar de eigenaar van de winkel adviseerde de vrouw om het bedrag te splitsen en zo deze check te omzeilen.

Geen bewijs voor witwassen

Het bewijs dat de undercoveragent had aangedragen (het laten doorschemeren dat haar geld uit illegale praktijken afkomstig was), is volgens de rechtbank niet voldoende om aan te nemen dat de smartshop-eigenaar op de hoogte was van de illegale praktijken. Ook zijn verklaring over een ’timmerman’, die regelmatig binnen zou lopen om zwart geld op de automaat te storten, is niet voldoende om de man te veroordelen.