OM eist zes jaar cel tegen Stadjer die fietser doodreed tijdens dollemansrit door Spijk

nieuws
Foto: Emmanuel Huybrechts via Flickr (CC 2.0 SA) http://flic.kr/p/asiq1f

Het Openbaar Ministerie vindt dat  een 26-jarige man uit Groningen zes jaar celstraf verdient voor de dollemansrit die hij op 14 augustus jongstleden hield in Spijk. Daarbij kwam een fietser om het leven. Ook vindt het OM dat er een psychiatrisch rapport moet worden opgemaakt van de man, zodat aan hem ook TBS met voorwaarden opgelegd kan worden.

Tijdens de dollemansrit reed de man één fietsende man dood. Ook kwam een vrouw bijna om het leven door het rijgedrag van de man.  Hij heeft meerdere bijna-ongelukken veroorzaakt en een spoor van schade achtergelaten in de omgeving van Uithuizermeeden. Uiteindelijk reed de man zijn eigen auto de greppel in. Hij is toen thuis gaan wachten op de politie.

Ook eiste het OM dat de man tien jaar lang niet in een auto mag rijden, omdat hij in 2017, 2018, 2019 en 2020 werd vervolgd en veroordeeld voor verkeerszaken, voor twee ervan liep hij nog in een proeftijd. In 2018 was hij tijdens het inhalen met hoge snelheid in een slip geraakt en tegen een boom gebotst, waardoor een inzittende van zijn eigen auto zwaar lichamelijk letsel opliep.

De officier van justitie stelde dat de verdachte deze keer was gaan autorijden onder invloed van amfetamine. Hij was hevig geïrriteerd door conflicten met zijn naasten, omdat hij steeds verloor met de game ‘Call of Duty’, die hij daarvoor thuis had zitten spelen. Een psycholoog constateert een complexe meervoudige problematiek bij de verdachte. De feiten zijn de verdachte, volgens de officier, in verminderde mate toe te rekenen. Volgens de deskundigen is er een hoog recidiverisico.