Minister Wiebes komt niet terug in demissionair kabinet

nieuws
DEN HAAG - Eric Wiebes (VVD) - Minister van Economische Zaken en Klimaat - ANP Copyright Guus Schoonewille / rijksoverheid.nl

Minister Eric Wiebes treedt per direct terug uit de regering. De minister zal geen deel uitmaken van het demissionaire kabinet dat volgt op het vallen van het Kabinet Rutte III.

De minister heeft zijn persoonlijke conclusies getrokken door de kinderopvang-toeslagenaffaire. “Ik voel mij bijzonder zwaar mede-verantwoordelijk voor de ontstane situatie”, aldus Wiebes. “Ik heb een historie van loodzware dossiers (waaronder de aardbevingen in Groningen) en mijn manier van werken is altijd geweest: depolitiseren. En dat doe ik nu weer.”

Wiebes is de enige minister die niet terugkeert in het demissionaire kabinet. Wiebes was staatssecretaris van Financiën toen de kinderopvang-toeslagaffaire speelde.

“Het is zijn beslissing, die ik respecteer”, aldus premier Mark Rutte. “Met zijn creatieve geest heeft Eric Wiebes vaak bijgedragen aan het oplossen van ingewikkelde vraagstukken.”

Gasdossier

In Groningen is Wiebes meer bekend als de minister die verantwoordelijk was voor de gaswinning in de provincie. Hij volgde in 2017 Henk Kamp op als Minister van Economische Zaken en Werkgelegenheid. De afhandeling van de schade door de aardbevingen werd in 2019 overgeheveld naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Van Nieuwenhuizen neemt taken over

Minister Cora van Nieuwenhuizen zal de taken van Wiebes voorlopig overnemen in het demissionaire kabinet.

Deel dit artikel: