“College richt zich teveel op de binnenstad en kijkt te weinig naar dorpen en stadswijken”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het College van Burgemeester en Wethouders richt zich teveel op de binnenstad en kijkt te weinig naar de dorpen en stadswijken. Dat zegt de fractie van de SP. Volgens de socialisten leidt deze focus tot grote verschillen in de gemeente.

Aanleiding voor de uitspraken van de partij is de vergadering woensdagavond waarbij de gemeenteraad spreekt over extra investeringen in de Grote Markt. Tijdens deze vergadering komt ook het nieuwe groenplan ‘Vitamine G’ ter sprake. De nieuwe plannen voor de Grote Markt kosten 10 miljoen euro extra, bovenop de 5 miljoen die al beschikbaar zijn gesteld. Volgens raadslid Wim Koks kan het geld beter besteed worden omdat volgens hem steeds meer mensen uit de stadswijken de binnenstad mijden en deze vooral het domein gaat worden van toeristen, jongeren en mensen met een dikke portemonnee.

“Dit stadsbestuur wil hoog scoren op lijstjes als beste binnenstad, cultuurstad en ga maar door”, zegt Koks. “Terwijl een aanpak om eindelijk eens uit de lijst van armste steden of grootste onderwijsachterstanden te komen te beperkt aandacht krijgt. Investeren in baksteen is niks mis mee maar laat het wel sociale bakstenen zijn.” Koks zijn collega Daan Brandenbarg komt met dezelfde kritiek. “Met veel bombarie wordt een groenplan aangekondigd. Dit bestaat voor het grootste deel uit al bestaande projecten. En als je alle projecten ziet dan is het overgrote deel voor de vergroening van de binnenstad of nieuwe en duurdere woonwijken. Juist de stadswijken, de plekken waar mensen leven, hebben uitnodigend groen nodig. Zodat mensen daar kunnen bewegen, recreëren en een fijne leefomgeving hebben.”