100% Groningen wil dat Peerd van Ome Loeks naar Grote Markt verkast

De raadsfractie van 100% Groningen wil het Peerd van Ome Loeks een plek geven op de Grote Markt. Er moet serieus gekeken worden naar mogelijkheden om het beeld een onderkomen te bieden in het nieuw te bepalen straatbeeld van de Grote Markt.

Volgens de lokale partij is het Peerd van Ome Loeks een voor alle Groningers herkenbare figuur die naast de tragische dood in het welbekende versje ook geen goed leven is beschoren als standbeeld. Het Peerd heeft nooit een ceremoniële onthulling gekregen en is na enkele verhuizingen gestrand op een uithoek van het Stadsbalkon bij het treinstation.

100% Groningen vindt dat in de plannen voor de Grote Markt onvoldoende aandacht wordt besteed aan het karakter van dit belangrijke plein. De plannen richten zich vooral op de toevoeging van bomen en zitplaatsen. “De mooiste pleinen hebben een kroonstuk, een aandachtstrekker. Iets dat het plein een eigen identiteit geeft. Het Peerd van Ome Loeks staat te springen om zijn welverdiende plek in de schijnwerpers”, aldus 100% Groningen.

Deel dit artikel: