Spoeddebat over afwijzing accreditatie Vindicat: “Niet volgens de regels verlopen”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Universiteitsraadspartij De Vrije Student heeft een spoeddebat aangevraagd over het afwijzen van de accreditatie van studentenvereniging Vindicat. Volgens De Vrije Student is het afwijzen niet volgens de regels verlopen.

Ook zijn volgens de partij afspraken van de Universiteitsbestuur met de studentenverenigingen geschonden. “De kern van deze afspraken is dat je het bestuur van een studentenorganisatie alleen verantwoordelijk kunt houden voor incidenten waar zij ook invloed op hadden kunnen uitoefenen”, zegt fractievoorzitter David Jan Meijer. “Het Universiteitsbestuur heeft er zaken bij betrokken waar Vindicat niets aan kan doen.” De partij doelt daarmee op de huisfeesten en het busincident. “De Universiteit heeft beloofd dat ze daar de verenigingen niet op zou afrekenen, maar dat doen ze nu wel.”

Principekwestie
De Vrije Student spreekt van een principekwestie. “Dit zijn afspraken die met alle studentenverenigingen en -organisaties in Groningen zijn gemaakt. Bij het maken van de afspraken is uitgegaan van wederzijds vertrouwen, maar nu het er op lijkt dat het College deze afspraak terzijde heeft geschoven, zit dat vertrouwen voor veel studentenorganisaties op de wip. Dit zorgt voor veel onzekerheid bij de Groninger studentenorganisaties.”

Ronduit beduveld
De partij zegt zich ook beduveld te voelen. “Het College gaf donderdagmiddag aan dat er nog geen besluit was genomen over de accreditatie en dat de gesprekken nog volop gaande waren. Dat terwijl zij nog geen twee uur later met een uitgebreid persbericht, een bestuursverklaring en onderzoeksrapport naar buiten kwamen. Er bleek dus al een Collegebesluit te zijn genomen. Ik voel mij hierin ronduit beduveld.”

De partij laat weten het spoeddebat inmiddels aangevraagd te hebben en dat men voldoende steun heeft in de raad. Het debat vindt plaats nog voor de start van de Kerstvakantie.