SP: “Grote reclame-uitingen moeten meer belast worden”

nieuws
Foto: Jimmy Dijk

Grote reclame-uitingen moeten meer belast worden. Dat is het standpunt van de fractie van de SP. De partij vindt dat grote winstgevende bedrijven nu te weinig voor hun commerciële uitingen in de publieke ruimte betalen.

De Partij voor de Dieren steunt het plan van de SP. Beide partijen werken aan een voorstel voor de aanstaande gemeenteraadsvergadering waarbij de Mega Commercie Tax aan de orde zal komen. “Onze mooie stad met mooie gebouwen moet beschermd worden tegen de schreeuwende commercie en horizonvervuiling van het grootbedrijf”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk. “Hier kunnen en moeten we iets aan doen.” Het invoeren van een Mega Commercie Tax zou goed zijn, ook omdat het goed aan sluit bij de uitgangspunten van het reclamebeleid van het college.

In de reclamenota van het college staat namelijk als uitgangspunt dat men terughoudend wil zijn met reclame-uitingen als waarden zoals rust, donkerte en verkeersveiligheid in het geding komen. “Het zijn niet de MKB’ers met deze gigantisch reclame-uitingen. Het zijn de grote winstgevende bedrijven. Het wordt tijd dat zij hun eerlijke deel gaan betalen. Ook aan onze Groninger samenleving.”

Het voorstel wordt op woensdag 16 december behandeld. Dan wordt er in gemeenteraad gesproken over het reclamebeleid.