Koffers met miljoen euro aan zwart geld kosten advocaten uit Stad vier weken schorsing

nieuws
Foto: Ajel via Pixabay

Twee advocaten van het Groningse PlasBossinade zijn voor vier weken geschort door het Hof van Discipline van de Advocatuur. Het duo krijgt de straf omdat ze een erfenis van een miljoen euro, twee koffers met bankbiljetten van twintig en vijftig euro, hebben aangenomen. Dat meldt de Telegraaf dinsdagmiddag.

Het geldbedrag, in totaal 932.095 euro, werd vervolgens  vanuit het advocatenkantoor op een geldtransport naar de Rabobank gezet. Het geld wordt afgestort op de derden-geldrekening van het advocatenkantoor.

Het geld was afkomstig van een bejaarde Groninger. Zijn nicht, die bij hem inwoonde, bracht het geld naar het advocatenkantoor. Het zwarte geld nam de man een paar maanden voor zijn dood op bij de Commerzbank in Leer (D). De Belastingdienst kwam achter deze transactie en klopte aan bij de kinderen van de man. Deze wisten niets van het grote geldbedrag.

Intimiderende brieven

Maar de advocaten dus wel. Zij stuurden intimiderende brieven naar de kinderen, waarin ze hen sommeerden niet met de Belastingdienst te praten. Als ze dat wel deden, zou de schadepost van het geld op hen worden verhaald. De erfenis zou niet voor hen bedoeld zijn, maar voor de ex-vrouw van de man. Zij was inmiddels teruggekeerd naar haar geboorteland. De advocaten keerden intussen meer dan 365.000 euro van de erfenis aan zichzelf uit en begonnen met het overmaken van geld naar Japan.

Schorsing

De Belastingdienst en de twee kinderen dienden een klacht in tegen de advocaten. Deze klacht werd begin deze maand gehonoreerd. Beide advocaten werden voor een maand geschorst, waarvan twee weken voorwaardelijk. De advocaten hebben ook de advocatuurregels in Nederland geschonden, want ze hebben het grote geldbedrag niet gemeld bij de deken van de Orde van Advocaten.

De advocaten zelf zeggen naar eer en geweten te hebben gehandeld, maar één van de twee betrokkenen stelt wel dat deze zaak bijzonder ongewoon was. De regels voor een dergelijke zaak bij de Orde zouden niet duidelijk zijn geweest.