Donar speelt volgend seizoen tegen Nederlandse en Belgische clubs in competitie

sport
foto: Gerrie van der Boom - FotoKlick Fotografie

Alle clubs van de Dutch Basketball League (Nederland) en de EuroMillions Basketball League (België) hebben donderdagavond ingestemd met het opzetten van de BeNeLeague.Dat betekent dat basketbalclub Donar uit Groningen komend seizoen ook tegen Belgische clubs uitkomt in competitieverband.

De bonden gaan een interim-bestuur samenstellen uit twee vertegenwoordigers van beide competities en een aangewezen ad-interimmanager. Zij gaan zorgen voor een effectieve operationele opstart. De BeNeLeague is een werktitel en wordt waarschijnlijk nog aangepast.

Nieuwe opzet voor competitie

Komend seizoen begint met twee nationale competities, waarin alle teams een gelijk aantal wedstrijden spelen. De beste vijf clubs van elk land spelen samen in een Golden Group, waarin de Nederlandse clubs zowel thuis als uit spelen tegen de Belgische clubs. De ploegen buiten de top-5 spelen in de Silver Group.

Nieuw karakter voor play-offs

De play-offs krijgen een ander karakter. De twee beste Nederlandse clubs plaatsen staan automatisch in de halve finale van de Nederlandse play-offs. De drie overige Nederlandse ploegen uit de ‘Golden Group’ strijden met de beste Nederlandse ploeg uit de Silver Group voor een plaats in de halve finale van de play-offs. Vervolgens wordt uit deze play-offs een nationale kampioen gekroond.

De clubs uit de Silver Group die zich niet plaatsen voor de nationale play-offs, gaan van start met de BeNeLeague play-offs en spelen tegen de verliezende teams van de nationale play-offs. De winnaars van deze series nemen het uit en thuis op tegen de nationale kampioenen. Daarna strijden de twee overgebleven clubs in een thuis- en een uitwedstrijd om de BeNeLeague titel.