Verkoop Pepergasthuis van de baan

De verkoop van het Pepergasthuis gaat niet door. Dat zijn verkoper Lefier, koper en belegger Jan Berry Drenth en de gemeente Groningen overeengekomen.

Wethouder Roeland van der Schaaf heeft zich, gesteund door de gemeenteraad, tegen de verkoop verzet en ging in beroep bij de autoriteit wonen. Die verleende Lefier een vergunning om het Gasthuis te verkopen aan Drenth. “Het Pepergasthuis hoort bij de stad zoals de Martinitoren, bovendien zijn het sociale huurwoningen en dat moet zo blijven”, zei van der Schaaf.

Het gasthuis werd in 1405 aan de stad geschonken door vader en zoon Solleeder. Voor de zomer werden al gesprekken over de kwestie gevoerd, de procesgang werd stilgelegd. Lefier en de gemeente verkopen nu beide een pand aan Drenth, tegen marktconforme prijzen, Drenth ziet dan af van het voorlopig koopcontract en dus de koop van het Gasthuis.

Lefier gaat het Pepergasthuis beheren, en gaat achterstallig onderhoud doen. De Kerk blijft in gebruik en de kunstschatten  van het gasthuis blijven waar ze zijn. De tien woningen die nu leeg staan, kunnen nu weer in de verhuur.

Deel dit artikel: