Twintig procent van verpleeghuismedewerkers kampte met burn-out of depressie

nieuws
Foto: Beeld uit video Martini Ziekenhuis

Eén op de vijf medewerkers in een verpleeghuis kampt met depressieve klachten of burn-out klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMCG.

Bijna de helft van de respondenten aan een grootschalige enquête geeft aan meer uren te hebben gedraaid tijdens de eerste coronagolf. Ook werden veel niet-zorgmedewerkers gevraagd om in de zorg mee te draaien. Ook moesten zorgmedewerkers  diensten van zieke medewerkers opvangen of op een corona-afdeling werken.

Uit het onderzoek blijkt dan ook dat een derde van de respondenten voor COVID-19 besmette bewoners gezorgd. 27 procent van de werknemers getest is op COVID-19, zes procent raakte besmet. Onder deze groep medewerkers kwamen depressieve klachten het meest voor. “Deze groep geeft aan extra psychische belasting te ervaren bij het verzorgen van besmette bewoners. De zorg voor besmette bewoners is erg geprotocolleerd, waardoor zorgverleners minder mogelijkheden hebben om het werk op hun eigen manier uit te voeren”, vertelt hoofdonderzoeker Sarah Janus van het UMCG.

Naast het UMCG werkte ook het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland van het LUMC mee aan een grootschalige enquête over de gezondheid en het welzijn van verpleeghuismedewerkers tijdens de eerste coronagolf.