Gronings aardbevingsgebied krijgt ruim 1,5 miljard euro

Bestuurders van de provincie Groningen en de Rijksoverheid sluiten vrijdagmiddag een akkoord over de versterkingsoperatie en het toekomstperspectief voor de provincie na de gaswinning. Met het akkoord is een geldbedrag van 1,5 miljard euro gemoeid, zo meldden verschillende media vrijdagochtend.

Het bedrag dat het kabinet heeft gereserveerd voor Groningen, staat los van de normale kosten van de versterkingsoperatie. Die komen, volgens afspraak, voor rekening van de NAM. Huiseigenaren die al een versterkingsadvies hebben, kunnen ervoor kiezen om de uitvoering gewoon door te laten gaan. Dan krijgen ze een vergoeding van 7.000 euro voor verduurzaming. Een keuze voor beoordeling volgens de nieuwste inzichten is ook mogelijk. Ze komen dan in aanmerking voor een vergoeding van 30.000 euro, waarvan 17.000 euro is bedoeld voor het verbeteren en verduurzamen van de woning.

Mensen die nog wachten nog op een inspectie of versterkingsadvies, worden beoordeeld volgens de nieuwste veiligheidsinzichten en zo nodig ook versterkt volgens die inzichten. Deze huiseigenaren komen daar bovenop in aanmerking voor een vergoeding van 17.000 euro voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. Hiervoor is 170 miljoen euro beschikbaar.

Daarnaast wordt een geldbedrag van 300 miljoen euro besteed aan het tegengaan van ongelijkheid bij schadeafhandeling, meer dan 2000 huizen worden toegevoegd aan de versterking. Eenzelfde geldbedrag komt beschikbaar voor gemeenten om de openbare ruimte opnieuw in te richten. Woningcorporaties krijgen een tiende van het geld om knelpunten op te lossen. Daarnaast komt er geld voor boeren, erfgoed en het midden- en kleinbedrijf. Ook komt er 50 miljoen euro voor ‘schrijnende situaties’.

Ministers: ‘Versterking en toekomst voor Groningen’

“De gaskraan gaat dicht, waardoor de situatie in Groningen veiliger wordt”, vertelt Minister Eric Wiebes van Economische Zaken. “Maar daarmee zijn we er niet en versterking is nog steeds nodig, ook al is dit voor fors minder huizen. Sommige Groningers wachten al lang op uitsluitsel. Met dit pakket komen we hen tegemoet, geven we ze echte keuzes en de mogelijkheid om hun huis duurzamer te maken.”  “Met dit pakket aan maatregelen geven we bewoners meer regie en kunnen we ongewenste verschillen oplossen Met dit pakket aan maatregelen geven we bewoners meer regie en kunnen we ongewenste verschillen oplossen, zoals eerder al afgesproken voor Opwierde in de gemeente Appingedam en de Zandplatenbuurt Zuid in Delfzijl.”, vult Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan.

Tevredenheid onder Statenfracties

Het lijkt erop dat er nu een doorbraak komt in de jarenlange impasse bij het versterken van woningen. Na een lange periode van onzekerheid kunnen de inwoners weer vooruitkijken‘, reageert fractievoorzitter Hendri Meendering van GroenLinks.

Ook de ChristenUnie is tevreden, zo meldt Carla Dik-Faber: “Groningen verdient perspectief op een betere toekomst. Het pakket dat vandaag is gepresenteerd zorgt ervoor dat er recht wordt gedaan aan de bewoners van het gebied. Het zo snel mogelijk dichtdraaien van de gaskraan was een mooie eerste stap.”

“De gaswinning gaat nu naar nul, aan de veiligheid wordt geen concessies gedaan. We hopen dat de werkzaamheden daarmee zo snel mogelijk kunnen worden afgerond. Aan het lange wachten kan nu eindelijk een einde komen“,  stelt fractievoorzitter Erik Jan Bennema

Voor de zomer duidelijkheid

Gemeenten, provincie en het Rijk hebben afgesproken dat individuele eigenaren en bewoners vóór de zomer van 2021 duidelijkheid krijgen over hun situatie. Elke inwoner krijgt persoonlijk bericht.