‘Schuldenspook’ dwaalt door Groningen tijdens Halloween

nieuws
Schuldenspoken tijdens een actie in Amstelveen - Foto: Pieter van Rossum (voorzitter SRVU)

Studenten van de Groningse Studentenbond, de LSVb en FNV Young & United houden aanstaande vrijdag een Halloweenactie als protest tegen het leenstelsel. Daarom gaan ze, verkleed als het schuldenspook, langs bij studentencomplexen aan Aquamarijnstraat, de Heemskerkstraat en in de Schildersbuurt in Groningen.

“Sinds de afschaffing van de basisbeurs en invoering van het leenstelsel moeten studenten een enorme schuld aan gaan om te kunnen studeren”, vertelt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. “De gemiddelde student leent 700 euro per maand. Een kwart van de studenten studeert straks af met een schuld van 40.000 euro. Omdat studenten dit tot hun pensioen moeten afbetalen, achtervolgt die schuld ons als een spook.”

Eerder deze week voerden de bonden al actie in Amsterdam en Utrecht. Met de actie roepen de bonden op tot afschaffing van het leenstelsel. De bonden willen dat studenten, met een bijbaan van 12 uur per week, schuldenvrij moeten kunnen afstuderen.

Deel dit artikel: