Onderzoek naar explosie in appartement Beijum is bijna klaar

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Het onderzoek naar de explosie in een appartementencomplex in Beijum, die op 1 mei van dit jaar plaatsvond, is bijna afgerond. Dat liet het Openbaar Ministerie dinsdagmiddag weten tijdens een inleidende zitting in de zaak, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.

Onder andere het politieonderzoek, het forensisch onderzoek en de studie naar digitale gegevens moeten nog worden afgerond, zo stelt het OM. Inmiddels zijn alle onderzoeken naar de aangetroffen explosieven klaar. Op last van de rechter moeten getuigen worden gehoord en moeten de verhoren in rechtszaal worden beluisterd.

Bij de explosie van afgelopen mei werd de voorgevel van het appartement uit het pand geblazen. In de woning werd, na de explosie, ongeveer 400 gram van de explosieve stof triacetontriperoxide (TATP) gevonden. Ook vond de politie 900 gram ammoniumnitraat en recepten voor springstoffen. Andere onderzoeken toonden aan dat de bewoner van de flat op zoek was naar vergif, dreigde met brandstichting en bezig was met de voorbereiding van plofkraken.

Naast de 28-jarige bewoners zijn ook zijn 21-jarige vriending en een andere 28-jarige man verdachte in de zaak. Alleen de twee mannen zitten nog vast. Eind januari is er opnieuw een zitting in de zaak.