Gemeente staakt bomenkap Hunzezone voor proces Bomenridders

nieuws
Foto: Boomwachters Groningen

De gemeente Groningen is tijdelijk gestopt met het kappen van 150 bomen aan de Hunzeboord, het gebied van de Hunzezone tussen de Pop Dijkemaweg en het Boterdiep. Volgens DvhN nam de gemeente dit besluit na een stap naar de rechter van de Stichting Bomenridders Groningen.

De stichting wil de kapvergunning via de rechtbank aanvechten, omdat het volledig kappen van de bomen hier niet nodig zou zijn. Volgens de stichting kan het zogenaamde kandelaberen van de meeste bomen zorgen voor voldoende veiligheid, de reden waarom de gemeente de bomen in eerste instantie wil kappen.

De gemeente heeft de kap uit voorzorg gestaakt, maar hoeft dat in principe niet te doen. Volgens de gemeente is de kap wel noodzakelijk, omdat andere manieren van snoeien zorgen voor wildgroei aan nieuwe takken en een grotere kans op rot aan de bomen.

De gemeente is van plan om 179 bomen terug te planten op deze plek, maar deze keer op meer afstand van elkaar, zodat ze netjes en ongestoord kunnen groeien.