Attero: ‘Keuze van gemeente Groningen voor Friese afvalverwerker ongefundeerd’

nieuws

De keuze van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen om restafval te laten verwerken door het Friese Omrin is gebaseerd op onjuiste aannames en ongewogen risico’s. Dat laat Attero, de huidige verwerker van het Groningse huisafval, vrijdag weten aan vakblad AfvalOnline.nl.

Het college van de gemeente Groningen verwacht, door aandeelhouder te worden in Omrin’s afvalverwerkingstak Afvalsturing Friesland, dat de verwerking van het restafval jaarlijks 1 miljoen euro goedkoper kan. Volgens Attero moeten de tarieven bij zo’n ‘quasi-inbestedingen’ naast de tarieven gezet worden die voortkomen uit een openbare aanbesteding.

Ook stelt Attero dat toetreden als aandeelhouder van Omrin lagere beschikbaarheid van verbrandingslijnen en hogere kosten met zich mee kan dragen, terwijl bij een aanbesteding de risico’s bij de marktpartij liggen en dat de gemeente altijd verzekerd is van een vaste prijs.

De gemeente Groningen maakte vorige week bekend dat het, samen met de gemeentes Westerkwartier en Het Hogeland, wil aansluiten bij de Friese afvalverwerker.