School en woningen aan Westerse Drift in Haren ontruimd wegens gaslekkage

De Sint Nicolaasschool en twee nabijgelegen woningen aan de Westerse Drift in Haren zijn maandagochtend uit voorzorg enkele uren ontruimd geweest vanwege een gaslekkage in de directe omgeving.

De melding van een mogelijke gaslekkage kwam rond 08.30 uur bij de hulpdiensten binnen waarop een tankautospuit van de Harense brandweer ter plaatse werd gestuurd. “Er komt gas vrij uit meerdere rioolputten”, laat een woordvoerder van de brandweer weten nadat brandweerlieden verschillende metingen hadden uitgevoerd. “Vanwege deze uitstroom van gas zijn een nabijgelegen school en twee woningen ontruimd.” Om de werkzaamheden tussen de verschillende hulpdiensten goed te kunnen coördineren werd er opgeschaald naar GRIP1. Behalve de brandweer is ook de politie en energiebedrijf Enexis ter plaatse.

Tekst gaat verder onder de foto

Bij de gaslekkage werden verschillende hulpdiensten ingezet. Om de coördinatie tussen de hulpverleners goed af te stemmen kwam de commandowagen van de Veiligheidsregio Groningen ter plaatse. Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl.

Ontruiming van school ging snel en soepel
Incidentfotografen melden dat de ruim 400 leerlingen van de school door personeel zijn opgevangen. Zij hebben de scholieren begeleid naar de Heilige Nicolaaskerk waar de kinderen opgehaald kunnen worden door hun ouders. De brandweer laat weten dat de kinderen vandaag de rest van de dag vrij zijn. “De ontruiming van de school ging snel en soepel. Wij zijn ondertussen nog druk bezig met het achterhalen van de oorzaak van de gaslekkage. Energiebedrijf Enexis is bezig met het afsluiten van de betreffende leiding.”

Gas afgesloten
Rond 13.00 uur kon de gasleiding afgesloten worden. “Wij gaan voor de zekerheid nog een laatste meting uitvoeren en dragen het incident daarna over aan Enexis.” Enexis laat weten dat door de afsluiting ongeveer 20 aansluitingen zonder gas zitten. De reparatiewerkzaamheden zullen naar verwachting tot 17.00 uur gaan duren.

Vanwege de gaslekkage was de Westerse Drift vanaf de kruising Margrietlaan tot het kruispunt met de Zernikelaan afgesloten. Daarnaast was de Ruitersteeg dicht tussen de kruising Lutsborgsweg en Het Harde.

Foto: Raymond Meter – meterfotografie.nl
Foto: Raymond Meter – meterfotografie.nl