Dieseltreinen in Groningen worden over een paar jaar vervangen door waterstoftreinen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De provincie Groningen wil, samen met treinbouwer Alstrom en ProRail, waterstoftreinen gaan inzetten bij toekomstige uitbreidingen of aanpassingen van het spoor in Groningen. De eerste waterstoftreinen over een paar jaar in de reguliere dienstregeling gaan rijden.

Uit de proef met een waterstoftrein, die Alstom en ProRail die begin dit jaar hielden op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden, blijkt volgens de provincie dat de waterstoftrein een volwaardig alternatief is voor de dieseltrein die op dit moment in onze provincie rijdt. De provincie noemt trajecten Groningen en Stadskanaal of Duitsland (Wunderline) als kansrijk voor de eerste inzet van de nieuwe treinen.

De waterstoftrein werd in februari en maart van dit jaar twee weken lang uitvoerig getest. De testritten vonden ’s nachts plaats met een personentrein zonder passagiers. Volgens ProRail reed de trein geheel volgens dienstregeling, waren brandstofverbruik, optrekken en remmen niet problematisch. Het tanken met waterstof ging sneller dan verwacht en is veilig uit te voeren. Een waterstoftrein bleek ook nog eens bijna 50% stiller dan de huidige dieseltrein.