Uitslaande woningbrand Paterswoldseweg, straat afgesloten

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

In een woning aan de Paterswoldseweg heeft woensdagavond een uitslaande brand gewoed. De brand ging gepaard met flink wat rookontwikkeling.

De melding van de brand kwam rond 23.48 uur binnen waarop een tankautospuit en een hoogwerker ter plaatse werden gestuurd. Een minuut later werd er ook een tweede tankautospuit opgeroepen. “Het gaat om een brand op de vierde verdieping van een woongebouw”, liet een woordvoerder van de brandweer weten. “De brand is uitslaand, daarom hebben we opgeschaald naar middelbrand.” Bij de brand komt veel rook vrij. “Als je last hebt van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel eventueel mechanische ventilatie uit.”

Tekst gaat verder onder de foto

Vlammen slaan uit de woningen. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Tweede hoogwerker
Rond 00.10 uur werd ook een tweede hoogwerker opgeroepen en werd assistentie gevraagd van een dompelpomp. “Het is voor ons op dit moment niet veilig om een binnenaanval door te zetten. We bestrijden de brand van buitenaf waarbij we de tweede hoogwerker inzetten. De dompelpomp zorgt dat we genoeg water hebben om het vuur te blussen.”

Liveblog

02.32 uur
“Door snelle opschaling en inzet van collega’s in Groningen en Haren hebben we de brand kunnen beperken tot de bovenverdieping. De situatie is onder controle, we zijn nog wel enige tijd bezig met nablussen”, aldus de brandweerwoordvoerder. Over de oorzaak van de brand is niets bekend.

01.29 uur
De brand lijkt onder controle. De vlammen zijn verdwenen. In totaal hebben zo’n tien bewoners hun woningen moeten verlaten. Het is onbekend of zij terug kunnen naar hun huis of dat zij de nacht elders moeten doorbrengen.

01.05 uur:
De twee ambulances die bij de brand stonden zijn weer vertrokken. De verpleegkundigen hebben één bewoner gecontroleerd. Deze persoon hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

01.00 uur:
Incidentfotograaf Rick ten Cate: “De brandweer heeft twee hoogwerkers opgesteld waarmee veel water op de vuurhaard wordt gespoten. Inmiddels is het al een aantal keren voorgekomen dat het vuur weg is, maar een paar seconden later slaan de vlammen er dan weer heel makkelijk uit.”

00.57 uur:
De brandweer probeert met man en macht de brand te beperken tot de bovenste verdieping van het gebouw. “We hebben inmiddels opgeschaald naar grote brand. De bemanning van de derde blusauto zal ook zorgen voor het aflossen van al ingezette collega’s”, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

00.52 uur:
Volgens de brandweer heeft iedereen haar of zijn woning veilig kunnen verlaten.

00.38 uur:
De brandweer schaalt op naar grote brand. Brandweer Haren gaat de Stadse collega’s assisteren. Ook burgemeester Koen Schuiling (VVD) van de gemeente Groningen is geïnformeerd over de brand.

00.25 uur:
Incidentfotograaf Rick ten Cate van tencatefotografie.nl meldt dat er twee ambulances ter plaatse zijn gekomen. “De verpleegkundigen gaan een bewoner controleren.”

00.14 uur:
Vanwege de brand is de Paterswoldseweg tussen de kruising met de Eeldersingel en de kruising met de Eelderstraat afgesloten.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Raymond Meter – meterfotografie.nl
Foto: Raymond Meter – meterfotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl