Studenten voeren dinsdagmiddag actie op Grote Markt tegen hoge huren

nieuws
Foto: Ellen Grondijs

De Landelijke Studentenvakbond en de jongerenafdeling van vakbond FNV gaan, dinsdagmiddag tussen 15.30 en 17.00 uur, actie voeren op de Grote Markt tegen te hoge huurprijzen voor studentenkamers.

Op de Grote Markt in Groningen tekenen studenten dinsdag met stoepkrijt (kalkspray) twaalf oppervlakten van studentenkamers die ze inrichten met echte meubels. Daarbij zetten ze de huurprijs die studenten gemiddeld betalen voor deze oppervlakte én wat ze eigenlijk zouden moeten betalen volgens het puntensysteem. ‘Zo willen we inzichtelijk maken hoeveel geld jaarlijks onnodig wordt weggegooid aan huur’, zegt Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United.

De actie is onderdeel van een landelijke protestweek voor de campagne ‘Niet mijn schuld’. De week wordt afgetrapt in Wageningen, waar studenten tenten gaan opzetten op de Markt. Borden naast de tenten geven de huurprijs van eenzelfde aantal vierkante meters in de stad aan. Naast het afschaffen van het leenstelsel voor studenten zijn ook de hoge huurprijzen van studentenkamers onderdeel van deze actie.