Stadjer biedt wapens aan via social media (update)

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Een man van 35 jaar uit Groningen is afgelopen woensdag aangehouden op verdenking van opruiing en wapenbezit. Dat heeft de politie Groningen vrijdag bekendgemaakt.

De man bood via social media-kanalen wapens en zogenaamde high frequency devices aan. Deze apparaten zouden ingezet kunnen worden tegen de politie en om demonstraties te verstoren en paarden op hol te laten slaan. Ook had de man video’s geplaatst waarin hij de politie bedreigde en andere mensen opriep om tegen de politie in opstand te komen. In het filmpje is bovendien te zien dat hij een langwerpig stroomstootwapen vast heeft. Deze biedt hij vervolgens te koop aan.

De Stadjer werd afgelopen woensdag aangehouden op een parkeerplaats aan de Groningerweg in Groningen. Omdat de man bedreigingen had geuit en mogelijk gewapend was, werd de arrestatie verricht door het arrestatieteam. De man is uiteindelijk zonder problemen aangehouden en raakte niet gewond. De man zit vast en wordt de komende dagen verhoord. De afgelopen dagen zijn drie woningen doorzocht waar de verdachte regelmatig verbleef. In één van de woningen werd het stroomstootwapen aangetroffen.

De politie laat weten agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel te vinden. De eenheid Noord-Nederland heeft om die reden aangifte gedaan tegen de man.

Update 28-08-2020 12.45:

De rechtbank Noord-Nederland heeft vrijdag bepaald dat de verdachte zeker veertien dagen in voorarrest blijft.