Rijtoer door binnenstad voor behoud drafbaan in Stadspark

Een rijtoer met versierde platte wagens en paardentrailers trok donderdagochtend door de binnenstad van Groningen. De toer is een protestactie, om het verzet tegen het verdwijnen van de drafbaan in het Stadspark kracht bij te zetten.

Tekst gaat verder onder de video

Video: Evert Janse

Om 11.30 uur zette de stoet, van eigenaar Willem van der Bij, zich in beweging op de Concourslaan. Via de Peizerweg werd koers gezet naar het Zuiderdiep. Via de Oosterstraat ging de stoet langs de Grote Markt en het Raadhuis. Op de Grote Markt staat de stoet circa een uur lang stil.

Langs de route en op de Grote Markt deelden de pikeurs (in hun koersoutfit) flyers uit aan voorbijgangers. Daarin roept het bestuur van de drafbaan Groningers op om de petitie, opgezet door de Koninklijke Harddraverij- en Renvereniging Groningen, te ondertekenen. Deze is inmiddels voorzien van meer dan 3.700 handtekeningen.

Tekst gaat verder onder de foto


Foto: Evert Janse

“De oudste drafbaan van Nederland mag echt niet verdwijnen”, vertelt één van de deelnemende demonstranten. “Deze baan is echt m’n halve leven geweest. Nou weet ik, die evenementen dat hoort er ook bij, maar dat kan prima naast elkaar. Als je gewoon goed met elkaar in gesprek bent, dan kan er echt heel veel.”

“De drafbaan is te belangrijk om weg te halen voor de drafsport in Nederland. Hier worden de jonge paarden klaargestoomd voor de grote koersen. Als dat niet meer kan, dan verliezen we één van de beste banen in Nederland”, vertelt Miep Hamming van Drafsport Groningen. “Ook trekken de publieksaantallen sinds vorig jaar aan. We zien echt weer lange rijen voor de kassa’s, het is echt een soort gezinsuitje geworden.”

Foto: Mike Weening