Groen licht voor dorps- en wijkvernieuwing in Ten Boer en Lewenborg

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het Nationaal Programma Groningen heeft maandag een nieuwe reeks programma’s en projecten goedgekeurd. In de gemeente Groningen gaat het onder andere om dorpsvernieuwing in de voormalige gemeente Ten Boer en wijkvernieuwing in Beijum en Lewenborg.

Voor zeven gemeenten in het aardbevingsgebied is geld beschikbaar gesteld om samen met inwoners te werken aan een lokaal programma dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen. Het Nationaal Programma Groningen coördineert dit. Voor het programma van de gemeente Groningen is in totaal 60 miljoen euro beschikbaar. “Als straks onze gemeenteraad definitief akkoord geeft, staan alle lichten op groen om aan de slag te gaan”, zegt burgemeester Koen Schuiling (VVD) van de gemeente Groningen. “Kortom, we stropen de mouwen op en gaan aan de slag met deze goede impuls voor dit gebied.”

Dorpsvernieuwing
Met het programma zet de gemeente Groningen in op het bieden van perspectief in de gebieden waar de gevolgen van de gaswinning dagelijks worden gevoeld. In de voormalige gemeente Ten Boer wordt met inwoners volop gesproken en plannen gemaakt voor dorpsvernieuwing in Ten Boer, Ten Post en Woltersum. De gemeente zet in op toekomstbestendige dorpen met veilige en duurzame woningen voor alle leeftijden. Er gaat geïnvesteerd worden in goede voorzieningen zoals scholen, sportverenigingen, het zwembad, winkels, dorpshuizen en een goed leefklimaat, groen en natuur.

Talentontwikkeling van jongeren
Ook de wijken Beijum en Lewenborg kennen forse schades als gevolg van de aardbevingen. Behalve een lokaal programma voor deze wijken zijn er vier projectaanvragen goedgekeurd die dit jaar nog van start gaat. Daarbij gaat het onder andere om het project ‘Kansrijke start’ waarbij er wordt ingezet op de talentontwikkeling van jongeren en de ontwikkeling van een aantrekkelijke woonomgeving.