Geen zomerkermis tijdens Bommen Berend

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De zomerkermis, die jaarlijks rond de viering van het Gronings Ontzet wordt georganiseerd, gaat dit jaar niet door. Dat heeft het bestuur van de Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken Groningen besloten.

Harrie van Ham, voorzitter van Volksvermaken, noemt het treurig maar onvermijdelijk: “Wij willen een feest met spontaniteit vieren. De maatregelen tegen verdere verspreiding van het virus zoals het afstand nemen tot elkaar maken die spontaniteit onmogelijk. Ook willen we de verantwoordelijkheid niet dragen voor de gevolgen die een dergelijk evenement kan hebben op de verspreiding van het virus.”

Het opzetten van de kermis, die eigenlijk plaats zou vinden tussen 22 en 30 augustus, hing al aan een zijden draadje. De corona-maatregelen zouden tijdens het evenement niet te handhaven zijn en de omliggende horeca zou door de kermis geen terras op de Grote Markt kunnen bouwen. Dat laatste was geen bezwaar voor Volksvermaken, aldus Ham: “Ook de kermisexploitanten hebben het zwaar en wij willen hen ook de mogelijkheid bieden om omzet te genereren.” Ook een verplaatsing van de kermis naar het Stadspark was geen optie, aldus Van Ham.

Eerder werd al besloten dat de paardenkeuring, een groot openluchtconcert en het vuurwerk werden afgelast. Ook de Groote Maaltijd op het Gedempte Zuiderdiep gaat niet door, ook niet in de wijken.

Voor het Gronings Ontzet staan nu alleen nog de openingsceremonie, een vervangend concert van het NNO in de Oosterpoort en een aantal kleinere activiteiten op het programma.

Deel dit artikel: