Wachttijden voor GGZ in Groningen zijn nog steeds te lang

nieuws
Foto: Lentis

Groningen is één van de acht regio’s die meer moeten doen om wachttijden voor de GGZ te verkorten. Dat schrijven onderzoekers van de partners in het Actieplan Wachttijden GGZ maandag in een brief aan minister Hugo de Jonge.

In de regio Groningen is de wachttijd langer dan 16 weken, zeker twee weken boven de Treeknorm van veertien weken. De Nederlandse GGZ instellingen en de zorgverzekeraars zijn wel te spreken over de regionale taskforce die is opgezet om de wachttijden te verkorten. Maar de pilot ‘Voorzorg’, die vanuit de taskforce is opgezet, kan wel zorgen voor knelpunten in de verkorting van wachttijden. Regiobehandelaars zullen nog steeds DBC’s (Diagnose Behandeling Combinatie) moeten openen, wat kan zorgen voor lange wachttijden.

Donderdagavond debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp. In haar advies schrijft de opstellers van het Actieplan dat de minister een aanmeldpauze moet instellen bij zorgaanbieders waar de wachttijd langer is dan de afgesproken norm. Zorgverzekeraars moeten dan gaan bemiddelen. Verder moet overbehandeling worden voorkomen en moet er meer aandacht gaan naar alternatieve vormen van behandeling. Ook moet het ministerie meer regie nemen in regio’s als Groningen.

Deel dit artikel: