Trekkers rijden Stad binnen, politie blokkeert stoet bij Borgbrug

nieuws
Foto: Joey Lameris - 112groningen.nl

Trekkers zijn zondagavond van verschillende kanten de stad binnengereden. De stoet werd door de politie klemgereden bij de Borgbrug.

“Ze werden op de kruising Borgweg geblokkeerd door de politie”, vertelt Joey Lameris van 112groningen.nl. “Het gaat om een stuk of twintig trekkers. Ze hebben hier een half uur gestaan. De politie heeft toen gezegd dat ze moeten vertrekken. De stoet is via de Borgsloot het Lageland ingetrokken. Daarbij worden ze begeleid door de politie.” Volgens de fotograaf was de sfeer rustig en gemoedelijk.

De boeren lieten zich voor het eerst zien rond 21.00 uur. Op de webcam van de Gasunie was te zien dat een stoet bij het Julianaplein de afslag Hereweg nam. Op datzelfde moment kwamen berichten binnen van trekkers op de Friesestraatweg bij het Reitdiep. “Ze hebben even bij het Hoofdstation gestaan en zijn daarna het Emmaviaduct opgereden”, vult Lameris aan. “Daarna zijn ze langzaam rijdend de zuidelijke ringweg opgereden.” De politie spreekt met het langzaam rijden van een levensgevaarlijke situatie waarbij men in de volle breedte over de weg reed. Na de zuidelijke ringweg reed men via de oostelijke ringweg uiteindelijk de Driebondsweg op.”

Tekst gaat verder onder de foto


Boeren blokkeren de A7 bij Heerenveen. Foto: Aise van Beets – omropfryslan.nl

Bezetting in Gieten
Vanuit de drie noordelijke provincies komen zondagavond diverse berichten binnen van trekkers die onderweg zijn. Op het tijdstip dat ze in Groningen werden gespot sloeg men ook toe in Gieten. Daar reden tientallen trekkers naar een distributiecentrum van een supermarkt. Dit centrum werd vervolgens bezet. De boeren willen de hele nacht blijven zodat vrachtwagens maandagochtend niet kunnen vertrekken. Bij Heerenveen werden de A7 en de A32 geblokkeerd. “Tientallen trekkers zijn op de snelweg geparkeerd, niemand kan er nog langs”, meldt Aise van Beets van Omrop Fryslân. Rond Heerenveen stonden lange files. Rond 23.00 uur werd de actie beëindigd. Daarna vertrok men naar een distributiecentrum in de Friese plaats.

Voermaatregel
De boeren protesteren tegen het plan van minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw. De minister wil het voer voor de koeien aanpassen door minder eiwitten toe te staan. Daardoor zou de mest die de beesten produceren minder stokstof bevatten. De boeren zijn hier fel op tegen. Volgens hen schaadt het de gezondheid van de dieren en daarnaast zijn ze het niet eens met de manier waarop de minister de plannen er doordrukt.

Onrustig
Het is al enkele dagen onrustig. Donderdagavond werd er door de Tweede Kamer gedebatteerd over de voermaatregel. Dit leidde direct tot protesten. In Groningen wisten zo’n dertig trekkers de Grote Markt te bereiken. Ook vrijdag- en zaterdagavond werd er geprotesteerd, waarbij tractoren vrijdagavond luid toeterend door de stad reden. Zaterdag werden er geen trekkers gespot maar waren uit voorzorg verschillende bruggen opengedraaid.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Joey Lameris – 112groningen.nl
Foto: Aise van Beets – omropfryslan.nl
Foto: Aise van Beets – omropfryslan.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: MIke Weening – Weening Fotografie
Deel dit artikel: