Springstof voor profkraken en bomgordels veroorzaakte explosie aan Wibenaheerd

De explosie, die begin mei een gevel uit een appartement aan de Wibenaheerd in Beijum blies, werd veroorzaakt door de springstof TATP.

In de woning is ongeveer 400 gram van de explosieve stof triacetontriperoxide (TATP) gevonden. Deze springstof is zeer instabiel: hitte, wrijving, schokken of statische elektriciteit kunnen het onbedoeld tot ontploffing brengen. Daarnaast is er ongeveer 900 gram ammoniumnitraat in de woning aangetroffen. TATP is een springstof die vaak gebruikt wordt door bijvoorbeeld plofkrakers, maar ook door terroristen. Dezelfde stof werd gebruikt in de bomgordels van terroristen in Parijs in 2015. De leverancier van de belangrijkste grondstof voor het maken van TATP, namelijk waterstofperoxide, is een 53-jarige man uit Veendam.

De explosie vond op 1 mei jongstleden plaats. Bij de ontploffing raakten twee bewoners gewond. Zij werden later gearresteerd, evenals een derde verdachte.  De derde verdachte is inmiddels op vrije voeten gesteld. Er zijn geen aanwijzingen voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.