Provincie: ‘Onacceptabel als minister gaswinning bijstelt door coronacrisis’

nieuws
Foto: Defence.gov

De regio vindt het onacceptabel als minister Wiebes het niveau van de gaswinning voor het komende gasjaar naar boven zou bijstellen door vertraging in de afbouw van de gaswinning vanwege het coronavirus. Dat schrijven de Groninger overheden over het ontwerp-vaststellingsbesluit voor het gasjaar 2020-2021.

Ook merken Groningers in het dagelijks leven nog te weinig van de voordelen die het dichtdraaien van de gaskraan heeft voor de provincie.

De Groningse overheden blijven bij minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aandringen op snelheid in de versterkingsopgave en schade-afhandeling. “Zowel de schade-afhandeling als de versterking zijn van essentieel belang voor het welzijn van onze inwoners en vragen nog altijd om verbetering en versnelling”, zo schrijven de overheden in hun zienswijze.

Voor het komende gasjaar wordt bij een gemiddelde temperatuur vanuit het principe ‘niet meer dan nodig’, 9,3 mld m³ gewonnen uit het Groningenveld. Maar de regio vindt het onacceptabel als de minister het niveau van de gaswinning voor het komende gasjaar naar boven zou bijstellen door vertraging in de afbouw van de gaswinning vanwege het coronavirus.

De zienswijze aan minister Wiebes is in samenwerking opgesteld door de provincie Groningen, de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Groningen, Het Hogeland, Loppersum, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde, Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.

Deel dit artikel: