Boeren verlaten Grote Markt, omgeving Provinciehuis nog afgesloten

Boze boeren hebben donderdagavond met tractoren enige tijd op de Grote Markt gestaan. De omgeving van het Provinciehuis werd met vrachtwagens afgesloten..

“Het is genoeg”, laten twee boeren op de Grote Markt voor de camera van OOG Tv weten. “Ze laten Schiphol met rust, de haven van Rotterdam mag maar doorgaan. Maar wij worden constant overal voor opgedraaid. Het is nu klaar.” Op het moment dat die woorden klinken is het rond 23.00 uur en er zit dan al een roerige avond op. Boeren van Farmers Defence Force besloten in de namiddag om te protesteren tegen de ‘voermaatregel’. “Het is een verrassingsaanval die we op het allerlaatste moment gepland hebben.”

Waar draait de actie om?
Het gaat om de zogeheten ‘voermaatregel’. In Den Haag wordt donderdagavond gedebatteerd door de Tweede Kamer. Minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwitrijk voer toe te staan. De manier waarop ze dit wil realiseren stuit bij veel boeren tegen de borst en ze zijn fel tegen deze maatregel. Behalve in Groningen wordt er ook op tal van andere plaatsen gedemonstreerd.

De actie op de Grote Markt eindigde even na middernacht. Onder begeleiding van de politie werden de trekkers weggeleid.

Tekst gaat verder onder de video

Verslaggever Wouter Holsappel in gesprek met twee boeren op de Grote Markt

Omgeving Provinciehuis afgesloten
De protestactie begon rond 20.30 uur. Op dat moment werden er tractoren op de Sontbrug gezien die in de richting van de binnenstad reden. Voor de gemeente was dat aanleiding om met vuilniswagens de wegen rond het Provinciehuis te blokkeren. “De wegen zijn afgesloten, de vuilniswagens zijn dwars over de weg gezet”, ziet Patrick Wind van 112groningen.nl. De colonne die over de Sontbrug trok werd begeleid door de politie. “Ze zijn via de Petrus Campersingel in de richting van de Bedumerweg gedirigeerd”, vertelt verslaggever Wouter Holsappel. “De politie had alle wegen afgesloten waardoor ze maar één kant op konden.”

Actievoeren in de binnenstad
Aanvankelijk was dat het doel ook van de politie: om te voorkomen dat tractoren in de binnenstad zouden komen. Voor de protestactie was namelijk geen vergunning afgegeven. Tussen 20.30 en 22.00 uur volgden er vele meldingen van mensen die op verschillende plekken in de stad tractoren zagen. Het aantal tractoren wordt op tweehonderd geschat. Op de Bedumerweg volgde een schermutseling waar politiewagens een colonne blokkeerden. Op het Julianaplein was de situatie rond 22.00 uur onoverzichtelijk en zorgden boeren voor lange files. Verslaggeefster Suzan de Grijs sprak met een agrariër op het Sontplein. “Hij bevestigde dat het doel aanvankelijk was om in de binnenstad actie te voeren. Als dat niet zou lukken dan zou men zoveel mogelijk overlast veroorzaken op de wegen”, aldus De Grijs.

Tekst gaat verder onder de foto

Op de Bedumerweg werden trekkers geblokkeerd door politiewagens. Foto: Quinten Dengerink

“Dertig trekkers op de Grote Markt”
Uiteindelijk lukte het toch om met zo’n dertig trekkers op de Grote Markt te komen. “We zijn rond 19.45 uur uit het oosten van de provincie vertrokken”, vertelt een agrariër. “Het ging eigenlijk vrij makkelijk. Door de politie werden we de ringweg opgeleid maar op een gegeven moment konden we er af komen en konden we vrij eenvoudig naar de Grote Markt rijden.” De boeren laten weten dat om 23.30 uur de stemming in de Tweede Kamer is over de ‘voermaatregel’. “Tot die tijd proberen we hier te blijven als we de medewerking krijgen van de politie. Tot nu toe gaat dat goed.”

Wat als het plan van de minister toch aangenomen wordt?
De boeren op de Grote Markt blijven daar onduidelijk over. “Dat zou dan een tweede verrassing van de avond kunnen opleveren. We kunnen dit niet accepteren als veehouderijen in Nederland. Genoeg is genoeg.” De stemming over de ‘voermaatregel’ wordt na 01.30 uur verwacht.

Later meer.

Rond 22.00 uur rijden tractoren via het Julianaplein de stad in

Boeren worden op de Europaweg begeleid door de politie

Boeren rijden luid toeterend over de westelijke ringweg

Boeren rijden over de Petrus Campersingel

Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Deel dit artikel: