Gemeentehuis verandert tijdens zomervakantie in rechtbank

nieuws
Het tijdelijke onderkomen van de gemeente Groningen aan de Radesingel Foto: Hardscarf via WikiMedia Commons (CC 4.0)

De Rechtbank Noord-Nederland gaat, vanaf de zomerperiode, rechtszaken behandelen in het gemeentehuis van Groningen. De gemeente stelt hiervoor één tot meerdere dagen per week zittingsruimte ter beschikking.

De rechtszittingen in het gemeentehuis aan de Radesingel zijn een proef, die gehouden wordt tijdens het reces van de gemeenteraad. In de periode van 13 juli tot 2 augustus is het gemeentehuis gesloten. Op 6 juli zal in het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel 6 in Groningen de eerste zitting gehouden worden. Twee verschillende zalen in het gemeentehuis zijn gedurende twee dagen in de week (en tot 10 augustus gedurende drie dagen) voor de rechtbank beschikbaar. Na het reces en in geval van positieve evaluatie wordt vanaf 3 augustus de draad weer opgepakt.

De rechtbank heeft behoefte aan extra zittingsruimte, omdat zij vanwege de coronamaatregelen over minder zittingsruimte
beschikt. Het gaat eerst nog om een proef, die na de zomer geëvalueerd zal worden. De verwachting is dat deze oplossing nadien voor een langere tijd zal kunnen bijdragen aan het snel afhandelen van rechtszaken. “We hebben als rechtbank de afgelopen periode heel veel zaken schriftelijk, telefonisch of via Skype kunnen afhandelen”, vertelt rechtbankpresident Herman van der Meer. “Het is echter ook van belang om meer zaken te kunnen afhandelen in fysieke aanwezigheid van procespartijen. Met de extra zittingsruimte creëren we daar extra mogelijkheden voor.”

Ook in de gemeentehuizen gelden coronamaatregelen. In de verkeersgebieden van de openbare ruimte kunnen niet teveel mensen tegelijk aanwezig zijn en na elke zaak wordt de zaal schoongemaakt.