Fors meer zwartrijders in ov: “Eén op de vijf checkt niet in”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het aantal mensen dat zonder in te checken met het openbaar vervoer reist is de afgelopen weken fors toegenomen. Branchevereniging OV-NL noemt de situatie zorgelijk.

Voorzitter Pedro Peters van OV-NL zegt dat het zwartrijden in het ov extreme vormen begint aan te nemen. “Het zijn ook de keurige dames en heren in mantelpakjes en pakken die denken: hé, ik kan ook weleens proberen om niet in te checken”. Het probleem speelt volgens Peters landelijk, zowel in het stads- als streekvervoer. Uit steekproeven, die door het hele land zijn uitgevoerd, blijkt dat één op de vijf reizigers niet incheckt. Normaal gesproken is het aantal zwartrijders lager dan vijf procent.

Dat het aantal zwartrijders is toegenomen komt volgens de branchevereniging door de coronamaatregelen. Reizigers in bussen mogen niet meer voorin in stappen waardoor buschauffeurs nauwelijks toezicht hebben op het inchecken. In het begin werd er door de vervoersbedrijven nauwelijks op gehandhaafd, inmiddels zijn de controles wel opgeschroefd. Sinds 1 juni zijn er landelijk zevenduizend boetes uitgedeeld vanwege zwartrijden.

Deel dit artikel: