Artsen: ‘Coronamaatregelen richten meer schade aan dan dat ze goed doen’

nieuws
Foto: Kurhan from FreeImages

In een brandbrief aan de politiek schrijven 81 artsen vanuit het hele land dat de coronamaatregelen meer schade aanrichten aan de volksgezondheid dan dat ze goed doen. De artsen roepen de politici op om goed te kijken naar de coronawet die in de maak is.

De artsen, onder wie ook veel huisartsen, maken zich vooral zorgen over het houden van anderhalve meter afstand. Volgens hen is er weinig tot geen bewijs voor het nut van afstand houden. “Toen het virus piekte waren de anderhalvemetermaatregel, de zelfisolatie en de verplichte beschermingsmiddelen nog verdedigbaar. Maar inmiddels hebben de regels onvoldoende wetenschappelijke basis en staan ze de niet-coronagerelateerde zorg in de weg.”

Door de coronacrisis werd de niet-spoedeisende zorg in ziekenhuizen afgeschaald. “Van het inhalen van niet-geleverde zorg zal geen sprake zijn zolang de maatregelen blijven gelden.” Artsen merken nog steeds dat patiënten vanwege de coronaregels slechts gefaseerd toegelaten worden op poliklinieken. In Den Haag buigt de politiek zich op dit moment over de coronawet die de noodverordeningen, die sinds maart gelden, moet vervangen. De artsen roepen met de brandbrief politieke partijen op om onafhankelijk en kritisch te kijken naar de coronawet.

Deel dit artikel: