‘Aantal werklozen in gemeente Groningen gaat met 30 tot 40 procent toenemen’

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

De gemeente moet meer doen om de jeugdwerkloosheid in Groningen te bestrijden. Daarvoor pleitte de gemeenteraadsfractie van de SP woensdagavond bij de behandeling van de financiële voorjaarsbrief van wethouder Paul de Rook.

Daarom stelde de SP een jeugdwerkgarantieplan voor en wil het dat armoedebestrijding voor 2021 topprioriteit wordt in de begroting. Beide voorstellen konden op brede steun van de gemeenteraad rekenen.

“Het aantal werklozen gaat met wel 30 tot 40 procent toenemen, stelt SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. “Vooral jongeren verliezen nu massaal hun baan. Dit mogen we niet toestaan.” In het voorstel van de SP moeten gemeente, onderwijsinstellingen, UWV en bedrijven een programma ontwikkelen werk en opleiding van jongeren. “Wethouder Diks (GroenLinks) moet in november met extra geld voor inkomensondersteuning en armoedevoorzieningen komen. Anders krijgt zij een groot probleem met de SP.”

Ook pleitte de fractie voor meer geld  voor inkomensondersteuning, armoedebestrijding en -preventie. Dijk: “Armoede is het grootste probleem van de gemeente Groningen. Daar moest al meer geld voor beschikbaar worden gesteld, maar deze coronacrisis treft juist mensen met de laagste lonen, onzeker werk en stijgende lasten zoals zorg en huur. De overheid moet hen vooruit helpen en niet in de kou laten staan.”