Weerman Johan Kamphuis: ‘Geen hoogzomer, wel (oud) Hollands zomerweer’

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Hittehaters kunnen de komende twee weken nog altijd opgelucht blijven doorademen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is van een naderende hete periode geen sprake.

“Voorlopig doet de zomer niet wat het in 2018 en 2019 deed”, vertelt Kamphuis. “Toen verliep juli bij perioden heet en vooral in 2018 extreem droog. Nu zorgt een lagedrukgebied voor de kust van Noorwegen voor de aanvoer van koele lucht, en die vervangt de warme van gisteren die met een zuidwestelijke stroming werd aangevoerd. Nu komt ons weer vanaf noordelijke breedtes en de botsing van de luchtsoorten leidt nu tot regen.”

Vanaf vrijdag wordt er warmere lucht aangevoerd, maar door de aanwezigheid van een lagedrukgebied zal het niet helemaal stabiel worden. Het kwik loopt op naar 21 of 22 graden op vrijdag tot rond 24 op zondag. Er is flink wat zon maar er ontstaan stapelwolken die lokaal kunnen uitgroeien tot een bui. Een periode van stabiel zomerweer laat zich niet aankondigen. Wel wordt het vanaf vrijdag vaker warm  met temperaturen tussen de 20 en 25 graden en gaat de zon vaker schijnen. Die perioden worden afgewisseld door een paar koelere dagen met kans op enkele buien.

Deel dit artikel: