Waterbedrijf legt nieuwe ‘drinkwater-aorta’ voor Stad aan bij Reitdiepskade

Een splinternieuwe hoofdleiding van het Stadse waterleidingnet ging donderdag de grond in bij de Noorderbinnensingel. De nieuwe leiding, die een 140 jaar oude ‘zinker’ vervangt, gaat onder het Reitdiep door en komt uit aan de Reitdiepskade.

De 140 jaar oude hoofdleiding bleek na metingen lek te zijn en moest daarom vervangen worden. De leiding wordt via een zogeheten ‘horizontaal gestuurde boring’ vervangen. Dat is een techniek zonder graafwerk, die vaak wordt toegepast bij de aanleg van leidingen onder bijvoorbeeld rivieren, kanalen, dijken en autowegen.

De zinker ligt onder de kademuren van de Noorderhaven en de Reitsdiepkade, in de bodem van het Reitdiep. De afgelopen maanden deed het waterbedrijf onderzoek naar de ondergrond. Dat moest om aanwezige explosieven uit de oorlog, archeologie, de fundamenten van de vroegere stadsmuur, andere aanwezige kabels en leidingen, de wortels van bomen en de funderingen van omliggende gebouwen te omzeilen.

Het waterbedrijf hoopt de werkzaamheden nog voor de bouwvak klaar te hebben.

Deel dit artikel: